Selecteer een pagina

Wat is Moodle?

“The verb ‘to moodle’ describes the process of lazily meandering through something, doing things as it occurs to you to do them, an enjoyable tinkering that often leads to insight and creativity.”

moodle.org

Online leeroplossingen zijn niet meer weg te denken uit ons moderne opleidingsaanbod. E-learning is hét antwoord op (noodgedwongen) opleiden op afstand, ingewikkelde werkagenda’s of lange reistijden en fileproblemen.

E-learningsoftware kiezen

Om online leren te kunnen maken heb je e-learning software, oftewel een LMS (leermangementsysteem) nodig. Het aanbod is intussen groot. En al die LMS’en kunnen multiple choicevragen tot een quizje bundelen, mooie informatiepagina’s leveren en vaak ook onderlinge communicatie mogelijk maken. En dan zijn er vervolgens betaalde en gratis mogelijkheden. Voor onderwijsorganisaties is Google for Education (Google Classroom) een veelgekozen gratis optie. Daar hoeft een school immers geen licentiekosten voor te betalen. Maar lees als je dat overweegt ook nog even mijn blog Ode aan de Open Source. Want er zijn grote verschillen tussen de aard van ‘gratis’ software van de Googles van deze wereld, en open source software.
Het lijkt me met het oog op behoud van regie ook zeer wenselijk als veel meer (hoger) onderwijsinstellingen gebruik gaan maken van open source software zoals Moodle. Maar ook voor het bedrijfsleven is Moodle uitermate geschikt. Moodle is beschikbaar als (gratis) open source toepassing beschikbaar en er is ook een premiumversie in de vorm van Moodle Workplace. Lees hier meer over Moodle Workplace.

Gekozen voor Moodle, en dan?

Kiest jouw organisatie ervoor te werken met Moodle, dan kun je die open source software dus zonder meer downloaden. Maar wat heb je dan? En hoe zorg je dat je boel ook prettig en mooi aan de praat krijgt? Ik ondersteun hierbij graag. Want is de keuze voor een passende LMS eenmaal gemaakt, dan wil je natuurlijk snel aan de slag. Dat blijkt in de praktijk soms net wat complexer dan je van tevoren misschien had gehoopt. Zoals ik in deze blogpost beschreef, Moodle kan ‘alles’, maar je moet jezelf wel even te tijd geven om te leren hoe een en ander werkt.

Werken met Moodle

Zo’n beetje alles wat er over Moodle te weten valt, kun je online opzoeken. Is dat uitvogelen niet helemaal jouw ding, of heeft je organisatie daar de tijd en ruimte simpelweg niet voor? Ik help jouw organisatie – jullie afdeling Opleiding en Ontwikkeling; jullie eigen Academy – op weg of verder met je online leeromgeving. Ik kan de Moodle omgeving helemaal voor je inrichten en bestaand lesmateriaal geschikt maken. Óf ik leer jou (en je team) hoe je zelf de mogelijkheden van Moodle optimaal benut. Vaak starten we met een combinatie van deze twee smaken.

Werk je al een tijdje met Moodle, maar loop je steeds tegen dezelfde vragen aan? Vermoed je dat je de mogelijkheden eigenlijk niet helemaal optimaal benut, of zijn jullie met workarounds gaan werken die inmiddels niet meer behulpzaam, maar wel ingesleten zijn? Ik kijk graag mee en help de boel vlot te trekken. Voor hulp bij de vormgeving van Moodle kun je terecht op deze pagina.

Over Mathilde van Arkel

Trainingen

Onderstaande trainingen verzorg ik vaak binnen een organisatie die ik help met hun online leeromgeving. Desgewenst verzorg ik deze trainingen ook los. Mail voor de mogelijkheden.

Moodle basistraining

Moodle basistraining

Deze training is bedoeld voor trainers en docenten die voor het eerst aan de slag gaan met Moodle. Na deze training weet je hoe je een cursupagina in Moodle maakt, vult en gebruikt.

Moodle training voor gevorderden

Moodle voor gevorderden

Werk je al met Moodle en wil je weten hoe je nu wat meer diepgang, meer interactie of mooiere content kunt maken? Dan is de training Moodle voor gevorderde docenten iets voor jou!

Moodle training voor sitebeheerders

Moodle voor sitebeheerders

Als sitebeheerder staan er veel knoppen en mogelijkheden tot je beschikking. Leer in deze training hoe je je online leeromgeving optimaal kent en verbetert voor al je gebruikers.

Handige websites

Feitelijk kun je Moodle tot in de puntjes leren beheersen door steeds maar te doen en te leren van anderen. Er is online heel veel te vinden. Hieronder vind je een paar uitgangspunten.

 

Officiële website Moodle

Veel informatie inclusief demo en downloads

Moodle fora

De Moodle community is groot en weet veel

Plugins

Alle open plugins en thema’s, direct te downloaden

Video's

Diverse video’s van ‘Moodle Head Quarters

Moodle partners

Voor hosting en beheer of Moodle Workplace kun je bij een partner terecht