Vormgeving in Moodle

Want het oog wil ook wat

Als je Moodle zelf eens geïnstalleerd hebt, of met een ‘kale’ versie bent begonnen, dan weet je dat Moodle in de basis een wat simplistische vormgeving heeft. Wie al langer met Moodle werkt, weet dat er met de komst van Boost als standaard thema (vanaf versie 3.2) al een enorme verbetering is gekomen. Maar toch; wil je dat je online leeromgeving mooi aansluit bij de corporate website van je organisatie, of dat je Online Academy juist een duidelijke eigen stijl heeft, dan zal je nog even in het sitebeheer aan de slag moeten.

Vormgeving is noodzakelijk

In essentie komt de kwaliteit van een online leeromgeving natuurlijk neer op goede content en bekwame docenten: leerzaam lesmateriaal, fijne interacties of levendige communicatie. Maar door de afwezigheid van een weldoordachte opmaak, kan al die kwaliteit maar zo veel minder zichtbaar worden. De Moderne Mens heeft bovendien weinig tijd en oordeelt snel. Een goede eerste indruk is dus belangrijk. In eerste instantie om de cursisten uit te nodigen en daarna om ze door consistente herkenbaarheid een vertrouwd gevoel van kwaliteit te geven.

Wel een mooi resultaat, maar geen gedoe?

Zorgen dat een online leeromgeving met Moodle er helemaal gelikt uitziet en het er prettig toeven is, kost wat tijd. Is die er niet, maar wil je wel resultaat? Ik help graag. Ik heb ervaring met diverse thema’s en kan ook prima met css codes overweg om eventuele specifieke wensen door te voeren.

Vormgeving in Moodle met thema's

Wil je in Moodle wat meer kunnen met de vormgeving, dan is het handig een thema te installeren. Dat is een type plugin waarmee je onder meer allerlei stijlaanpassingen kunt doen. Er zijn diverse thema’s beschikbaar. Een thema in Moodle heeft overigens niet alleen invloed op de kleurtjes en lettertypes, maar ook op functionele kenmerken zoals manier van navigeren, de wijze waarom cursussen gepresenteerd worden of mogelijkheden om extra aandacht te vestigen op bepaalde onderdelen.

Welk thema kies je?

Maar hoe bepaal je nu welk thema je wil gebruiken? Dat hangt natuurlijk van je wensen en mogelijkheden af. Het is een goede gewoonte om in ieder geval onderstaande vijf vragen mee te nemen in je afweging:

  1. Wat past bij de huidige versie van Moodle? Een beetje een open deur, maar wel heel belangrijk: zorg dat je altijd een thema gebruikt dat past bij je Moodle versie (dat het compatible is)
  2. Wat vinden de gebruikers belangrijk? Je wil natuurlijk dat je leeromgeving zo gebruikersvriendelijk mogelijk is, ook in de look-and-feel en bijvoorbeeld wijze van navigeren. Zorg dus dat je je gebruikers op dit vlak kent; cursisten/leerlingen én trainers/docenten.
  3. Is het thema responsive? Dat wil zeggen dat de website er op verschillende apparaten nog altijd goed uitziet en naar behoren functioneert. Ook al adviseer je je cursisten misschien om niet een hele e-learning per smartphone te volgen, als iemand toch even snel wat wil opzoeken, moet dat natuurlijk wel kunnen.
  4. Welke aanpassingen kun je doen? Weet wat je naar je hand wil kunnen zetten. Uiteindelijk is dit misschien wel de belangrijkste vraag. Want het is natuurlijk leuk als een thema er fancy uitziet en mooie mogelijkheden heeft, maar uiteindelijk gaat het er om welke mogelijkheden voor jouw leeromgeving en voor jouw gebruikers van belang zijn.
  5. Heb je zin in css? In veel gevallen kun je eigen css toevoegen, waardoor je de opmaak in principe volledig kunt aanpassen. Maar dan moet je natuurlijk wel weten hoe dat moet, of het leuk vinden om dat een beetje uit te vogelen.

Meer weten over manieren om je Moodle omgeving mooier te maken? Bekijk dan ook mijn blog met vijf tips voor een gelikte e-learning, of stuur me een mailtje met je vraag.