Mediawijsheid voor volwassenen

Omdat je nooit te oud bent om te leren

Weet jij wat je precies accepteert als je een cookiemelding ‘wegklikt’? Hoeveel apps gebruik je dagelijks? En kijk je wel eens in de privacyinstellingen? Waar begint je zoektocht als je een vraag hebt waar je het antwoord niet op weet? En ben je eigenlijk blij en tevreden met de manier waarop je je apparaten gebruikt? Ben je in balans?

De antwoorden op al dit soort vragen zijn waarschijnlijk in meer of mindere mate verbonden met (het gebruik) van een apparaat dat de laatste decenia is ontwikkeld en waarmee we onszelf toegang verlenen tot virtuele, online verbindingen. En met de komst van dat wereldwijde web aan mogelijkheden, is ons leven ‘best wel’ veranderd. De mogelijkheden zijn bijna eindeloos, de bereikbaarheid ervan – letterlijk – binnen handbereik en dat alles in no time. Nu we inmiddels wat jaren ervaring hebben met het gebruik van de apparaten die ons toegang verschaffen tot al die antwoorden en mogelijkheden, kunnen we constateren dat die multi-inzetbare, slimme devices een ander karakter hebben dan de gereedschappen die we uit andere tijden kennen. Wat betekent dat voor onze omgang ermee? En hoe willen we eigenlijk dat de online wereld er idealiter uitziet? Die vormen we immers samen; online ben je vaak zowel consument als producent.
Het is een hele kunst ruimte te maken voor dit soort vragen, en nog uitdagender wordt het als je ook geïnteresseerd bent in antwoorden. Daar is best wat wijsheid voor nodig. Mediawijsheid wel te verstaan. En volgens een onderzoek in opdracht van Mediawijzer.net zijn er nog miljoenen volwassenen in Nederland niet voldoende mediawijs.

Volwassen mediawijs

Als we het hebben over mediawijsheid, dan denken we meestal aan kinderen. Of juist aan senioren die ondersteuning kunnen gebruiken bij het veilig leren gebruiken van internet of smartphone. Maar heb je, als je niet tot een van die groepen behoort, dan de (media)wijsheid in pacht? Dit thema is zo breed, complex en veranderlijk dat die claim denk ik überhaupt maar moeilijk te maken is. Bovendien gaat mediawijsheid niet alleen over technische kennis, maar ook over welzijn en welbevinden. Want iedereen die een smartphone op tafel heeft liggen (of ermee in de broekzak loopt), weet dat dit slimme apparaat bijna doorlopend je aandacht probeert te trekken: met bliepjes en meldingen, wonderbaarlijk goed op jouw interesses afgestemde suggesties en met een tomoloze energie.

Nu gaat het er absoluut niet om dat er iets mis zou zijn met smartphones, moderne media of andere digitale mogelijkheden. Maar volgens mij is het heel zinvol om er wel regelmatig met elkaar bij stil te staan wat we precies doen, waar we voor kiezen, waarom we dat doen en wat we ermee (willen) bereiken. Door met elkaar daarover van gedachten te wisselen en ook de ingewikkeldere vragen niet uit de weg te gaan kun je namelijk enorm groeien in je eigen kennis op dit vlak. Zo word je steeds wat wijzer, mediawijzer in dit geval.

mediawijsheid competentiemodel 2021
Mediawijsheid Competentie Model

Vind jij dat je mediawijs bent? Weet je voldoende om veilig, bewust en sociaal je moderne leven vorm te geven? En voel je je goed bij de manier waarop je alle apparaten gebruikt?

Mediacoach

Wil je graag aan de slag met je eigen mediawijsheid? Of met je studenten of collega’s aan dit thema werken? Ik ben gecertificeerd mediacoach en help graag om de mediawijsheid ook onder volwassenen te vergroten en te verdiepen. En om te zorgen dat we onze digitale balans in het oog houden. Dat doe ik met een onverwoestbaar positieve insteek, humor en interactie, waarbij ik me graag de rol aanmeet van vragensteller. Want we zijn maar te vaak geneigd om direct naar het (voor ons gevoel juiste) antwoord te gaan. Maar daarbij slaan we, vaak ongemerkt, heel wat vragen over. Ik kom die vragen graag stellen. Om de boel op te schudden, wakker te houden en aan te scherpen. 

Interessant? Klik op een van de onderwerpen voor meer informatie, lees een blog over dit thema, of stuur me direct een e-mail.