Mediawijsheid voor volwassenen
Omdat je nooit te oud bent om te leren
Weet jij wat je precies accepteert als je een cookiemelding ‘wegklikt’? Hoeveel apps gebruik je dagelijks? En kijk je wel eens in de privacyinstellingen? Waar begint je zoektocht als je een vraag hebt waar je het antwoord niet op weet? En ben je eigenlijk blij en tevreden met de manier waarop je je apparaten gebruikt? Ben je in balans?
De antwoorden op al dit soort vragen zijn waarschijnlijk in meer of mindere mate verbonden met (het gebruik) van een apparaat dat de laatste decenia is ontwikkeld en waarmee we onszelf toegang verlenen tot virtuele, online verbindingen. En met de komst van dat wereldwijde web aan mogelijkheden, is ons leven ‘best wel’ veranderd. De mogelijkheden zijn bijna eindeloos, de bereikbaarheid ervan – letterlijk – binnen handbereik en dat alles in no time. Nu we inmiddels wat jaren ervaring hebben met het gebruik van de apparaten die ons toegang verschaffen tot al die antwoorden en mogelijkheden, kunnen we constateren dat die multi-inzetbare, slimme devices een ander karakter hebben dan de gereedschappen die we uit andere tijden kennen. Wat betekent dat voor onze omgang ermee? En hoe willen we eigenlijk dat de online wereld er idealiter uitziet? Die vormen we immers samen; online ben je vaak zowel consument als producent.
Het is een hele kunst ruimte te maken voor dit soort vragen, en nog uitdagender wordt het als je ook geïnteresseerd bent in antwoorden. Daar is best wat wijsheid voor nodig. Mediawijsheid wel te verstaan. En volgens een onderzoek in opdracht van Mediawijzer.net zijn er nog miljoenen volwassenen in Nederland niet voldoende mediawijs.
Volwassen mediawijs
Als we het hebben over mediawijsheid, dan denken we meestal aan kinderen. Of juist aan senioren die ondersteuning kunnen gebruiken bij het veilig leren gebruiken van internet of smartphone. Maar heb je, als je niet tot een van die groepen behoort, dan de (media)wijsheid in pacht? Dit thema is zo breed, complex en veranderlijk dat die claim denk ik überhaupt maar moeilijk te maken is. Bovendien gaat mediawijsheid niet alleen over technische kennis, maar ook over welzijn en welbevinden. Want iedereen die een smartphone op tafel heeft liggen (of ermee in de broekzak loopt), weet dat dit slimme apparaat bijna doorlopend je aandacht probeert te trekken: met bliepjes en meldingen, wonderbaarlijk goed op jouw interesses afgestemde suggesties en met een tomoloze energie.
Nu gaat het er absoluut niet om dat er iets mis zou zijn met smartphones, moderne media of andere digitale mogelijkheden. Maar volgens mij is het heel zinvol om er wel regelmatig met elkaar bij stil te staan wat we precies doen, waar we voor kiezen, waarom we dat doen en wat we ermee (willen) bereiken. Door met elkaar daarover van gedachten te wisselen en ook de ingewikkeldere vragen niet uit de weg te gaan kun je namelijk enorm groeien in je eigen kennis op dit vlak. Zo word je steeds wat wijzer, mediawijzer in dit geval.
Vind jij dat je mediawijs bent? Weet je voldoende om veilig, bewust en sociaal je moderne leven vorm te geven? En voel je je goed bij de manier waarop je alle apparaten gebruikt?
Mediacoach
Wil je graag aan de slag met je eigen mediawijsheid? Of met je studenten of collega’s aan dit thema werken? Ik ben gecertificeerd mediacoach en help graag om de mediawijsheid ook onder volwassenen te vergroten en te verdiepen. En om te zorgen dat we onze digitale balans in het oog houden. Dat doe ik met een onverwoestbaar positieve insteek, humor en interactie, waarbij ik me graag de rol aanmeet van vragensteller. Want we zijn maar te vaak geneigd om direct naar het (voor ons gevoel juiste) antwoord te gaan. Maar daarbij slaan we, vaak ongemerkt, heel wat vragen over. Ik kom die vragen graag stellen. Om de boel op te schudden, wakker te houden en aan te scherpen.
Interessant? Klik op een van de onderwerpen voor meer informatie, lees een blog over dit thema, of stuur me direct een e-mail.
De studenten van nu zijn veelal opgegroeid te midden van slimme apparaten, zijn al sinds hun kinderjaren op sociale media actief en kennen de online wereld in zekere zin als hun broekzak. Ook zijn ze zich vaak maar al te goed bewust van de schaduwkanten van altijd online zijn en weten ze hoe kwetsbaar bijvoorbeeld je privacy of online reputatie kan zijn.
Hoe interessant en mooi is het dan om juist met deze groep jonge volwassenen te spreken over mediawijsheid, over hoe de ideale online wereld er volgens hen uit zou moeten zien en hoe zij die wellicht kunnen realiseren? Zij zijn immers de programmeurs van morgen!
Interesse in een gastcollege of workshop? Ik hoor het graag!
Veel banen spelen zich af achter een (vaak meer) schermen en achter een bureau. En doordat we onze werkmail ook op de smartphone binnen krijgen, kan het werken al beginnen nog voordat je op kantoor bent. Of doorgaan als je al thuis bent. Werk je tijdelijk of standaard vanuit huis, dan is de scheidslijn al helemaal dun. Hoe bepaal je wanneer je voor je werk online bent en wanneer offline? Welke bedrijfscultuur wil je hierin stiumleren? We zouden als volwassenen en collega’s onderling best eens wat meer over dit soort thema’s mogen spreken. Gewoon even elkaars ervaringen en wensen horen of sparren over een ideale situatie. Ingewikkeld? Dat valt denk ik wel mee. Ruim een keer per maand tijd in om hiermee aan de slag te gaan tijdens bijvoorbeeld een lunchbijeenkomst. Ik help graag op weg! Klinkt dit goed? Mail even!
Ik verzorg met enige regelmaat workshops rond diverse thema’s die met volwassen mediawijsheid en de digitale wereld te maken hebben. Dat kan gaan over de vraag wat je rol als consument is bij het vormen van de online wereld (waarom is online zo veel gratis? En waarom verdienen grote techbedrijven dan toch zo veel? Welke vragen zou je kunnen stellen bij deze combinatie?), of over een thema als balans in online en offline leven, autonomie en rust. Kijk in de agenda voor het actuele aanbod.