Kiezen voor Moodle als LMS: Tien vragen (en antwoorden) over Moodle
Overweeg je om Moodle als LMS in te zetten om jouw online leeromgeving? Lees dan hieronder de ins en outs van Moodle (klik op een vraag om het antwoord open te klappen).
1. Waarom zou je Moodle gebruiken?
Moodle is een open source Learning Management System (LMS). Van oorsprong is het een Australisch platform dat ontwikkeld is voor het onderwijs. Die schoolse oorsprong kun je nog steeds terugzien in de opbouw en mogelijkheden, maar dat neemt niet weg dat Moodle ook prima bruikbaar is voor bedrijfsopleiders. Wil je met e-learning aan de slag, maar heb je geen zin om gelijk aan dure (abonnements)kosten vast te zitten, dan is Moodle wellicht iets voor jou. Deze LMS leent zich ook uitstekend voor organisaties die hun online leermiddelen gestaag mee willen laten ontwikkelen met hun eigen groei.
Moodle kent wereldwijd enkele miljoenen actieve gebruikers.
2. Moet je er voor betalen?
Moodle kun je gratis downloaden, dus mits je zelf al een (sub)domein hebt om deze LMS op te installeren, kun je direct aan de slag. Om Moodle goed te kunnen gebruiken heb je meestal een aantal plug-ins nodig (zie ook de volgende vraag hierover). Verreweg de meeste daarvan zijn ook gratis, maar er zijn ook plug-ins waar je voor moet betalen. Dat komt dan doordat je met behulp van zo’n plug-in kunt werken met een betaalde toepassing buiten Moodle.
De afgelopen jaren zijn er ook een aantal betaalde varianten beschikbaar gekomen, zoals MoodleCloud, waardoor je geen eigen website hoeft te beheren of Moodle Workplace, dat diverse extra’s biedt als een soort schil om de open Moodle.
3. Voor wie is Moodle geschikt?
Omdat Moodle in grote mate aan te passen is naar je eigen wensen, is het platform eigenlijk voor iedereen bruikbaar. Of je nu een onderwijsorganisatie bent, een trainingsbureau hebt of een LMS zoekt voor je interne bedrijfsopleidingen. Maar het is wel aan te raden iemand in de buurt te hebben die snapt hoe Moodle precies werkt en kan helpen als docenten, trainers of cursisten vragen hebben. Wil je heel snel online cursuspagina’s in elkaar kunnen zetten én heb je er ook een ruimer budget voor? Dan is ander LMS wellicht geschikter voor jou. Op bijvoorbeeld LMS-vergelijker.nl kun je makkelijk en snel verschillende mogelijkheden naast elkaar leggen.
4. Wat zijn de voordelen van Moodle?
Met Moodle kun je ontzettend veel. Al moet je wel even weten waar je moet zijn. Zo is het verstandig al bij de eerste installatie in de database met plug-ins te duiken, want alleen de basis die de eerste installatie oplevert, is zelden afdoende. Gelukkig zijn er ruim 1700 plug-ins beschikbaar en komen er steeds nieuwe bij. De kans dat er plug-ins zijn om je e-learning platform aan jouw wensen te laten voldoen is dus behoorlijk groot.
Met Moodle kun je zo allerlei vormen van online leren verzorgen: van quizjes tot grotere opdrachten of fora. Maar ook video’s voeg je gemakkelijk toe, of maak je interactief. Bovendien kun je je leerling of cursist digitaal de juiste route wijzen, al dan niet op basis van diens prestaties.
Omdat Moodle open source is, kun je dingen naar je hand zetten zoals jij dat wilt. Een heel aantal aspecten in inhoud, vormgeving en navigatie kun je (al dan niet met behulp van plug-ins) zonder technische kennis van codes of scripts naar jouw smaak aanpassen. Als je ook raad weet met html, css of php kun je op een dieper niveau de boel aanpassen.
5. Wat zijn de nadelen?
Moodle is niet het gebruikersvriendelijkste platform ter wereld. Dat zit ‘m vooral in de tijd die je nodig hebt om thuis te raken in het systeem en te leren hoe alles werkt. Want de keerzijde van de grote hoeveelheid mogelijkheden is dat er onherroepelijk ook functionaliteiten bij zitten die voor jou niet nodig zijn. Dat kun je allemaal aanpassen, maar dan moet je dus wel even weten hóe. Een ander veelgehoord nadeel is dat de look-and-feel niet altijd optimaal is. Ook dit hangt grotendeels samen met weten waar je moet zijn. En als je echt specifieke wensen hebt over de layout, dan moet je uiteindelijk wel iets met (css) codes. En of dat een nadeel of een voordeel is hangt vooral af van je eigen computernerdigheid 😊
6. Ik moet voor het eerst een workshop met Moodle verzorgen. Hoe pak ik dat aan?
Ben je docent of trainer en ga je met behulp van een cursuspagina in Moodle je training verzorgen, dan is het verstandig om, al dan niet in een aparte cursuspagina zonder cursisten, even te oefenen met het toevoegen van diverse soorten inhoud. Gun je jezelf namelijk de tijd om te leren hoe het allemaal werkt, dan hebben jij en je deelnemers daar tijdens de workshop veel profijt van. Ga je werken met een cursuspagina die al helemaal voor jou is ontwikkeld? Dan is het belangrijkste te weten welke onderdelen wel en welke niet zichtbaar zijn voor je cursisten. Jij kunt en ziet als docent namelijk een stuk meer dan je leerlingen/cursisten.
7. Kun je de (huis)stijl van je Moodle site aanpassen?
Heb je hele speciale wensen over de huisstijl van je online leerportal als geheel, dan ontkom je er niet altijd aan om in de diepere lagen van het systeem aanpassingen te doen. Wil je dat ene menuutje in een andere kleur, of is het echt noodzakelijk dat dit specifieke blokje onzichtbaar is, dan moet je al snel in wat codes duiken. Het goede nieuws is dan: er is heel veel online uitleg hoe en waar je dingen aanpast. Als je dat leuk vindt, kun je online negen van de tien keer het antwoord op jouw vraag vinden. Vind je dit soort puzzelwerk juist helemaal niet leuk? Dan kan ik je ook helpen met opstarten. Dan heb je wél de voordelen van Moodle, maar hoef je niet alles zelf uit te zoeken. Stuur mij dan vooral een berichtje.
8. Waar moet je heen met vragen over Moodle?
Moodle kent een hele grote online community. Omdat de plug-ins door diverse mensen gemaakt zijn, is er een wereldwijd netwerk op fora actief waar informatie wordt uitgewisseld en vragen van gebruikers worden beantwoord. Heb je zelf een vraag over de mogelijkheden of ben je op zoek naar een speciale functionaliteit? Google dan (in het Engels) en goeie kans dat je een forum vindt waar iemand jouw vraag al heeft beantwoord. Wil je gewoon even ‘je hele pakket aan wensen bespreken’ zonder zelf te moeten zoeken, dan mag je mij natuurlijk ook benaderen 😊. Tot slot zijn er officiële partners van Moodle die je vaak zowel bij het hosten van je site, als ook met het ontwikkelen van je content kunnen helpen. Daar zijn echter wel (jaarlijkse) kosten aan verbonden, die bijvoorbeeld samenhangen met het aantal gebruikers van jouw site. Bovendien geef je een deel van de regie hiermee uit handen waardoor je niet meer zomaar alles zelf kunt aanpassen. Daar staat tegenover dat je er een stukje zekerheid voor terugkrijgt.
9. Waar staat ‘Moodle’ eigenlijk voor?
De naam Moodle is een acroniem voor Modular Object-Oriented Dynamic Learning Environment. Maar het Engelse to moodle heeft ook een betekenis, al is het dermate exotisch dat het in de meeste woordenboeken ontbreekt. Moodle.org zelf geeft als vertaling van to moodle aan dat het gaat over het proces van rustig meanderend meegaan in de stroom, de dingen nemend zoals ze komen en onderweg steeds sleutelend, wat vaak inzicht en creativiteit brengt. Beste filosofisch voor een LMS hè?
10. Staat jouw vraag hier niet tussen?
Stel hem gewoon alsnog! Dan probeer ik je vraag zo goed mogelijk te beantwoorden. Je kunt ook deze pagina bekijken om mijn trainingsaanbod te zien, of direct naar de Moodle Basistraining navigeren.