Selecteer een pagina

Moodle mooi maken

5 tips voor gelikte e-learnings

Enthousiast heb je met je team besloten dat Moodle dé LMS is voor jullie organisatie. En vol goede moed heb je je verdiept, de gratis software geïnstalleerd en jezelf tot sitebeheerder gebombardeerd. Alleen … nu ziet de boel er net even minder strak uit dan je had gehoopt … waarom zie je eigenlijk zoveel knopjes en functionaliteiten waar je niet om hebt gevraagd? En ondertussen begint het eerst nog zo enthousiaste team te zuchten en te steunen dat het allemaal wel wat hipper en gebruikersvriendelijker mag. Herkenbaar? Lees dan even deze vijf tips, want het goede nieuws is: als je net even beter weet wat je doet, krijg je jouw Moodle omgeving een stuk soepeler uit de startblokken.

1. Doorzie hoe Moodle werkt

Moodle is als een lego-autootje. En dan is de basisinstallatie alleen het onderstel, wat voor elk type autootje je uitgangspunt is. Dan ben je er alleen nog niet. De kunst is om de juiste legoblokjes te vinden zodat je aan het einde van je puzzel de auto hebt die je voor ogen had. Want een Ferrari is misschien cool, maar als je eigenlijk een brandweerautootje wilde maken toch niet helemaal passend. Hoe zorg je dat je de juiste Moodle legootjes vindt? Dat begint erbij je te realiseren dat de basisinstallatie vanuit moodle.org je uitsluitend dat onderstel geeft. In de vergaarbak met plugins zul je zelf de overige stukjes bij elkaar moeten zoeken. En naarmate je meer digitale bouwstenen op elkaar stapelt, wordt het totaalbeeld steeds vollediger. Hou tijdens het bouwen steeds je eindontwerp voor ogen.

 

2. Vind het cursusformat dat bij je past

Plugins installeren* is dus het devies. Een cursusformat is zo’n plugin die bepaalt hoe de inhoud van je cursus weergegeven wordt. Standaard staat Moodle op het topics format, wat eigenlijk gewoon een lange pagina met titels per onderwerp is. Dat kan wel wat creatiever. Bijvoorbeeld met het populaire Tiles format, waarbij elk onderwerp een blokje is, dat je van een eigen afbeelding of icoon kunt voorzien en waarbij de inhoud eronder uitklapt als je op een onderwerp (tegeltje) klikt. Of het Buttons format. Hierbij wordt bovenin beeld een rij knoppen getoond waarmee je tussen de verschillende onderwerpen kunt navigeren. Zo kun je dus heel compact maar toch volledig de informatie presenteren. Andere course formats die de moeite van het bekijken waard zijn:

3. Andere plugins die je niet mag missen

Naast de cursusformats zijn er nog een aantal andere plugins die je Moodle omgeving veel goed kunnen doen. Wat voor jouw organisatie passend is hangt erg af van de vraag waar je Moodle voor gebruikt, dus het is wat persoonlijk. Daarom noem ik hier plugins die eigenlijk altijd wel lekker scoren:

 

Navigation fumbling

Omdat Moodle in zo veel verschillende situaties bruikbaar is, wil het nadeel ook nog wel eens opspelen dat je met voor jou onnodige zaken wordt geconfronteerd. Met de plugin Boost navigation fumbling kun je eenvoudig items uit het hamburgermenu verbergen die je niet gebruikt.

 

H5P( vanaf versie 3.9 geïntegreerd)

Met H5P kun je je van je meest creatieve kant laten zien. Maak interactieve video’s of ontwerp met een van de andere mogelijkheden een speelse oefening. Deze plugin is (terecht) erg populair, waardoor de functies vanaf Moodle versie 3.9 geïntegreerd is en steeds beter met Moodle kan communiceren.

 

Custom certificate

Al dan niet stiekem is bijna iedereen er dol op: het certificaat dat je na je deelname aan een cursus of opleiding in ontvangst mag nemen. Hét bewijs van je nieuw opgedane kennis en vaardigheden! Met de custom certificate plugin zorg je dat het certificaat er uit ziet zoals dat bij jouw organisatie past.

 

Een videoconferencing tool

Wat zouden we zonder videoconferencing tool moeten? Als thuiswerkende en op afstand lerende mens gebruiken we tegenwoordig bijna allemaal tools om digitaal te beeldbellen. Een heel aantal van die toepassingen kun je in Moodle integreren (al heb je daar soms wel een betaald abonnement voor nodig), zoals Zoom, BibBlueButton, Congrea of Jitsi-meet.

4. Kies het juiste thema

Met de cursusformats kun je de opmaak op cursusniveau bepalen en met een thema doe je dat voor je hele LMS. Bovendien kan een thema je leuke extra’s geven, zoals een alternatieve inlogpagina of meer marketingmogelijkheden. In de oudere versies van Moodle was een thema eigenlijk noodzakelijk, maar sinds versie 3.2 en de komst van het Boost thema is die noodzaak minder. Maar wil je wat meer sjeu geven aan het geheel, zonder zelf de css-codes te hoeven breken, of heb je specifieke wensen, dan is een extra thema al snel prettig. Populaire thema’s die veel mogelijkheden geven zijn Adaptable, Moove en Fordson. Maar kijk vooral eens in het overzicht met alle thema’s om precies het juiste thema van jouw smaak te vinden (let wel even op de juiste versie)!

 

5. Geef jezelf 1 dag tijd cadeau

Last but not least: neem even de tijd om Moodle goed op te starten voordat je inhoudelijk met jouw lessen aan de slag gaat. Blok een hele dag in je agenda, zet je telefoon op stil, mail lekker uit en klikken maar. Stukje bij beetje, legoblokje voor legoblokje. En met een beetje geluk zie je dan aan het einde van de dag de brandweerauto (of de Ferrari) van jouw Moodle omgeving tevoorschijn komen.

Heel veel succes en plezier! En mocht je onverhoopt toch nog vastlopen, volg dan een training voor sitebeheerders of stuur mij een e-mail.

* Kun je zelf geen plugins installeren? Vraag dan je Moodle hoster ze op jouw omgeving te zetten.